مرزهای شرقی

مرزهای شرقی ایران کهن دیار ختن صحرای تاکلا مکان

مرزهای شرقی

مرزهای شرقی ایران کهن دیار ختن صحرای تاکلا مکان

اسلام در افسانه های مردم ایغور

اسلام در میان ایغورها نفوذ بسیار بالائی دارد. این نفوذ حتی در افسانه های آنان نیز رسوخ کرده است. در زیر دو افسانه بسیار جالب در خصوص اسلام در میان مردم ایغور، می آورم:

منبع اول کتاب جامع التواریخ خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی است که در بخش شرح اقوام و قبایل ترکی به لفظ ایغور می رسد و می گوید (نقل به مضمون): ایغور به ترکی یعنی جمع شدن و این به این خاطر بود که تغزخان خان ترک 9 فرزند داشت که به آنها اغوز می گفتند.

فرزند اول بنا بر سنت دیرین باید به پادشاهی می رسید و به همین خاطر باید با دختر عمویش ازدواج می کرد. اما وی در نهان مسلم و موحد بود و نمی خواست با یک کافر ازدواج کند. پس به نامزد خود گفت من مسلمان و موحدم و اگر می خواهی با تو ازدواج کنم باید به دین اسلام درآئی و به او تاکید کرد که این راز را با کسی نگوید.

نامزد وی این موضوع را به پدر و عمویش بازگو کرد و فرزند اول مورد عتاب افراد خانواده قرار گرفت. آنها از او خواستند به دین آبا و اجدادی بازگردد و او قبول نکرد. پس میان آنها درگیری در گرفت و کسانی که به دور اغوزخان جمع شدند را ایغور نام نهادند. یعنی مبنای تشکیل ایغورها مذهبی و بر پایه اسلام است.

منبع دوم در حماسه مردمی مردم قرقیز یا ماناس ـ نیم میلیون بیت شعر ـ باید جستجو شود. روایت این داستان به زبان فارسی از سوی نگارنده ترجمه شده است. یکی از مهمترین بخشهای تاریخی افسانه ای این داستان، روایت رشادت ها و حکمت و دانش آلمامبت وزیر ماناس است. آلمامبت یک ایغور مسلمان بود که به دلایل دینی از نزد خانواده خود گریخته بود و می خواست مردم را به اسلام دعوت کند.

آلمامبت براساس رویائی که ماناس دید از سوی حضرت محمد(ص) مامور شده بود تا به کمک ماناس برای جنگ با کفار ـ غزا ـ بشتابد و به همین خاطر جنگهای ماناس ـ غزا نام گرفت. افسانه قابل توجه در احوالات آلمامبت ایغور آن است که هنگامی که وی در شکم مادرش بود و فهمیده بود مادرش مسلمان نیست بسیار غمگین شد و از خدا درخواست کرد که او را از شکم یک کافر به دنیا نیاورد ولی به وی گفته شد تو ماموریت بزرگی داری!

این افسانه و دیگر داستانهای مذهبی در میان ایغورها نشان دهنده نفوذ اسلام در میان آنها است. هرکسی در بازارهای آسیای میانه قدم بزند با مردمی صمیمی و زنان محجبه ای روبرو می شود که در مغازه شان مشغول خواندن قرآن هستند. آنها کسانی جز مسلمانان ایغوری نیستند.

رضا میاندره سایت تابناک نقل از وبلاگ قرقیزستان
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد