تاریخ انتشار مقاله 06/07/2009 به روز شده 12/07/2009 06:51 TU
یکشنبه شب مرکز ایالت سین کیانگ در شمال غربی چین صحنۀ شورش های خیابانی بین اقلیت مسلمانان اویگور و اکثریت چینی تبار این منطقه بود. پلیس اعلام کرده است که از امروز دوشنبه، در خیابان های شهر اورومچی، مرکز ایالت سین کیانگ حکومت نظامی برقرار می شود. اما یک شاهد عینی می گوید که حکومت نظامی اعلام شده از شامگاه یکشنبه در محله های اویغور نشین برقرار بوده است.
تعداد نیروهای امنیتی و نظامی چین، ساعاتی پس از آغاز درگیری های این دو قوم در شهر اورومچی به شدت افزایش یافته و در محله های مسلمان نشین این شهر، نیروهای نظامی بیشتری در خیابانهای خالی از مردم دیده می شوند.
حملۀ مسلمانان اویغور به ساکنان چینی سین کیانگ با انتشار خبر سرکوب ایغورهای جنوب چین آغاز شد.
دولت چین، اویغورهای مخالف این کشور را که در خارج از کشور زندگی می کنند، به رهبری این شورش متهم کرده است. زخمی ها، اتومبیل های پلیس آتش گرفته و شورشیانی که به سوی پلیس سنگ پرتاب می کنند، تصاویری است که تلویزیون دولتی چین از صبح روز دوشنبه شروع به پخش آن کرده که حاکی از شدت این شورش ها است. دیگر رسانه های دولتی مرتباً اقدام به پخش بیانیه های دولت محلی می کنند که در آن ربیعه کادر، رهبر کنگرۀ جهانی اویغور را متهم به هدایت شورش ها شده است.
بنا به گفتۀ یکی از مسئولان سازمان دیده بان حقوق بشر، درگیری قومی اخیر چین، شدیدترین نوع شورش قومی بوده است که از انقلاب فرهنگی چین بین سالهای ١٩٦٦ و ١٩٧٦تاکنون بوقوع پیوسته است.
ایالت سین کیانگ که بیش از ٨ میلیون ملسمان ترک زبان اویغور را در خود جای داده است، مرتباً صحنۀ اعتراضات این قوم است. مسلمانان اویغور به فشارهای سیاسی و مذهبی دولت مرکزی چین تحت پوشش مبارزه برعلیه تروریسم، اعتراض دارند.
در حال حاضر خیابانهای شهر اورومچی آرام گزارش می شود، عبور و مرور آزاد شده اما حضور نیروهای نظامی همچنان چشمگیر است. در حال حاضر پیام هایی بروی اینترنت از ایغور ها دعوت می کند که شجاعت داشته باشند و "اقدام به کاری عظیم" کنند.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل دولت چین و معترضان اویغور را به گفتگو دعوت کرده است.
سین کیانگ، یکی از ایالت های خودمختار چین است که در شمال شرقی چین و با کشورهایی نظیر تاجیکستان، قرقیزستان و مغولستان هم مرز است.